Revista presei

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme

Măsura 3 (granturi pentru investiție acordate IMM-urilor) a fost blocată pe termen nelimitat, în condițiile în care există un dosar la DNA din cauza unor suspiciuni de fraudă a modului în care au fost depuse proiectele. Cât timp durează ancheta DNA, atât timp va fi blocată și Măsura 3. Însă ce se întâmplă în acest timp cu firmele corecte care au depus proiecte, mizând pe acești bani pentru investiții? HotNews.ro a încercat să afle care sunt intențiile ministrului economiei, Claudiu Năsui, cel în mandatul căruia s-au produs aceste fraude, în legătură cu aceste firme. Purtătorul de cuvânt al ministrului spune că există o soluție, dar nu poate spune care este aceasta. Vezi cine este secretarul de stat care se va ocupa de finanțarea IMM-urilor.

CEO-ul Goldman Sachs respinge munca la distanță: "o aberație" care trebuie corectată cât mai rapid

David Solomon, CEO-ul Goldman Sachs, respinge munca la distanță ca fiind "noua normalitate", catalogând-o drept "aberație", relatează BBC.

Efectele Brexit: Companiile fintech britanice își mută operațiunile în Lituania

Mulțumită în parte Brexit, Lituania devine rapid un hub fintech după ce un număr tot mai mare de companii financiare digitale britanice aplică pentru autorizare la Vilnius pentru a putea opera în continuare în Uniunea Europeană, relatează Euractiv.

Nou hub pentru 1.000 de firme de comerț online, în sistem fulfillment, construit de eMag în apropiere de București

Peste 1.000 de firme românești care vor să facă e-commerce vor putea activa într-un nou hub, în sistem care va fi construit de gigantul comerțului online românesc eMag în comuna giurgiuveană Joița, la 19 km de București.

Cum justifică Ministerul Economiei delegarea atribuțiilor către secretarii de stat pentru semnarea actelor: Dacă nu fac delegări de responabilități, secretarii de stat sunt de decor

Delegările atribuțiilor de ministru către secretarii de stat sunt un gest banal, a declarat pentru HotNews.ro consilierul Ionuț Tudorică, în numele ministrului Economiei Claudiu Năsui. Acesta mai spune că dacă nu se fac delegări de responabilități, secretarii de stat sunt de decor. Însă, nu este clar de ce aceste delegări făcute de Claudiu Năsui prevăd ca secretarii de stat să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, toate actele administrative care vizează principalele domenii, inclusiv pentru companiile din subordinea ministrului. În mod obișnuit este delegată semnătura pentru perioadele în care ministrul este plecat în delegații sau concediu.

Renault a înregistrat pierderi record în 2020 și se așteaptă la un 2021 "dificil"

Constructorul auto francez Renault SA a raportat vineri pierderi record de opt miliarde de euro într-un an 2020 marcat de criza coronavirusului, informează AFP și Bloomberg, potrivit Agerpres.

WhatsApp a anunțat că nu renunță la controversata actualizare a politicii de confidențialitate

WhatsApp a anunțat joi că va continua planurile de implementare a noii sale politici controversate privind confidențialitatea dar că va permite utilizatorilor să o citească "în ritmul lor" și că va afișa un anunț care va furniza mai multe informații, relatează Reuters.

Claudiu Năsui și-a delegat cele mai importante atribuții către trei secretare de stat / Nu și-a păstrat nici companiile de stat - Documente

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat joi mai multe ordine prin care și-a delegat atribuțiile către secretarele de stat Simona Carmen Fătu, Valentina Saygo și Daniela Nicolescu, începând cu 18 februarie, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Practic, acestea ar urma să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, actele administrative care vizează domeniile pe care le-a primit fiecare. Simona Carmen Fătu va fi cea care se va ocupa de companiile din subordinea ministrului. Nu este clar ce atribuții îi rămân ministrului.

Scrisoare dură a exportatorilor către Klaus Iohannis: Claudiu Năsui a blocat promovarea exporturilor și refuză consultarea cu mediul de afaceri

Exportatorii îl acuză pe Claudiu Năsui, printr-o scrisoare foarte dură transmisă, luni, președintelui Klaus Iohannis, de blocarea promovării exporturilor și de refuzul de a discuta cu aceștia. "S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicațiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil", se arată în această scrisoare consultată de HotNews.ro. Exportatorii spun că este gravă lipsa de experiență managerială a ministrului Năsui, iar "pagubele acestui sabotaj sunt imense".

Cine sunt noii șefi de la Compania Aeroporturi București numiți de Ministerul Transporturilor

Compania Aeroporturi București are de la finalul lunii ianuarie un nou Consiliu de Administrație și un nou Director General. Ministerul Transporturilor condus de Cătălin Drulă a numit ca membri provizorii în CA șapte persoane cu experiență fie din domeniul aerian, fie din domeniul financiar și privat. Directorul General, Cosmin-Cătălin Peșteșan, a mai fost director al CNAB în 2016 și revine acum pe funcție din poziția de expert în direcția de siguranță la ROMATSA.

[P] Deloitte Technology Romania are grijă de confortul angajaților săi. Aceștia continuă să lucreze de oriunde, în cadrul Centrului European de Servicii Regionale (Deloitte ERDC)

Deloitte Technology Romania, centrul de expertiză tehnică aflat în ascensiune rapidă și cu planuri să își dubleze numărul de angajați în următoarea perioadă, are în prezent peste 750 de consultanți IT care au început să lucreze de oriunde de la începutul lunii martie 2020. Schimbarea a avut loc pe fondul răspândirii problemelor de sănătate referitoare la pandemia C-19.

Persoanele juridice ar putea plăti un impozit de 3 ori mai mare pe clădiri dacă nu depun un raport de evaluare până pe 31 martie / O lege din decembrie 2020 a complicat situația

Persoanele juridice care nu depun la primării evaluarea clădirilor pentru stabilirea valorii impozabile riscă să plătească impozite de peste 3 ori mai mari, cota de impozitare crescând de la 1,5 la 5%, potrivit unei prevederi din Codul Fiscal. Pe vechea legislație, evaluarea trebuia depusă din 3 în 3 ani, începând cu 2015, însă o lege dată în decembrie 2020 a majorat termenul la 5 ani, ceea ce deocamdată a creat confuzie. Primăriile Sectoarelor 1 și 2 au trimis deja notificări privind obligațiile de plată majorate. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a explicat pentru HotNews.ro că persoanele juridice care depun evaluarea până pe 31 martie nu vor plăti impozitul majorat. Același răspuns l-am primit și de la Primăria Sectorului 1.

Scrisoare dură a exportatorilor către Klaus Iohannis: Claudiu Năsui a blocat promovarea exporturilor și refuză consultarea cu mediul de afaceri

Exportatorii îl acuză pe Claudiu Năsui, printr-o scrisoare foarte dură transmisă, luni, președintelui Klaus Iohannis, de blocarea promovării exporturilor și de refuzul de a discuta cu aceștia. "S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicațiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil", se arată în această scrisoare consultată de HotNews.ro. Exportatorii spun că este gravă lipsa de experiență managerială a ministrului Năsui, iar "pagubele acestui sabotaj sunt imense".

British Petroleum a înregistrat primele pierderi din ultimul deceniu

Compania petrolieră BP a înregistrat anul trecut o pierdere de 5,7 miliarde de dolari, prima într-un deceniu, întrucât pandemia a afectat cererea de petrol, consumul de combustibili continuând să scadă, pe fondul restricțiilor globale de călătorie, relatează Investing.com, potrivit Mediafax.

Câte firme au fost suspendate anul trecut. Cele mai afectate domenii și județe

În comparație cu anul 2019 mediul antreprenorial în anul 2020 a înregistrat scăderi atât în ce privește radierea profesioniștilor, cât și în ce privește numărul de înmatriculări, dizolvări și suspendări, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), interpretate și centralizate de REGnet.ro.

Mai puține insolvențe, anul trecut, dar cu impact mai mare în economie. Cele mai afectate domenii

Facilitățile fiscale și închiderea tribunalelor în pandemie au făcut să scadă cu 42% numărul companiilor de impact care au accesat insolvența (de la 139 în 2019 la 80 în 2020), conform unei analize făcute de o companie de insolvență. Cu toate acestea, impactul economic al proiectelor de insolvență și restructurarea au fost în creștere: valoarea activelor acestor companii este de 1,5 miliarde de euro, cu 28% mai mare decât în anul 2019, iar numărul total de locuri de muncă afectate este de 11.717.

Claudiu Năsui renunță la persoana acuzată de colaborare cu Securitatea / În opinia ministrului, dosarul CNSAS era o problemă doar pentru funcția de secretar general, nu și pentru cea de director

Claudiu Năsui a anunțat joi că renunță la numirea pe funcție de director în cadrul Ministerului Economiei a unei persoane care are decizie, în primă instanță, de colaborare cu Securitatea. Ministrul consideră că dosarul CNSAS împiedica numirea acestei persoane, Claudia Florina Prisecaru, doar în funcția de secretar general în minister, dar nu și în cea de director general adjunct în ministerul Economiei. Reamintim că HotNews.ro a dezvăluit miercuri că Năsui i-a cerut premierului să accepte numirea Claudiei Prisecaru la Ministerul Economiei. Potrivit informațiilor HotNews.ro, premierul a refuzat. Năsui și-a apărat, miercuri seara, la Digi24, această decizie de numire. Întrebat despre această numire, ministrul a răspuns: "Și?"

Claudiu Năsui renunță la persoana acuzată de colaborare cu Securitatea / În opinia ministrului, dosarul CNSAS era o problemă doar pentru funcția de secretar general, nu și pentru cea de director

Claudiu Năsui a anunțat joi că renunță la numirea pe funcție de director în cadrul Ministerului Economiei a unei persoane care are decizie, în primă instanță, de colaborare cu Securitatea. Ministrul consideră că dosarul CNSAS împiedica numirea acestei persoane, Claudia Florina Prisecaru, doar în funcția de secretar general în minister, dar nu și în cea de director general adjunct în ministerul Economiei. Reamintim că HotNews.ro a dezvăluit miercuri că Năsui i-a cerut premierului să accepte numirea Claudiei Prisecaru la Ministerul Economiei. Potrivit informațiilor HotNews.ro, premierul a refuzat. Năsui și-a apărat, miercuri seara, la Digi24, această decizie de numire. Întrebat despre această numire, ministrul a răspuns: "Și?"

Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat premierului Florin Cîțu, prin trei adrese semnate pe data de 19 ianuarie, numirea a trei persoane în funcții de conducere la Ministerul Economiei. Una dintre acestea este Claudia Florina Prisecaru, pentru care Claudiu Năsui solicită detașarea de la Ministerul Finanțelor. HotNews.ro a mai scris despre aceasta ca fiind fostă colaboratoare a Securității și apropiată a fostului ministru PSD Eugen Teodorovici. Pentru alte două persoane, Năsui cere funcțiile de secretari de stat, însă orice numire pe o astfel de poziție făcută acum încalcă prevederile din Codul Administrativ.

Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat premierului Florin Cîțu, prin trei adrese semnate pe data de 19 ianuarie, numirea a trei persoane în funcții de conducere la Ministerul Economiei. Una dintre acestea este Claudia Florina Prisecaru, pentru care Claudiu Năsui solicită detașarea de la Ministerul Finanțelor. HotNews.ro a mai scris despre aceasta ca fiind fostă colaboratoare a Securității și apropiată a fostului ministru PSD Eugen Teodorovici. Pentru alte două persoane, Năsui cere funcțiile de secretari de stat, însă orice numire pe o astfel de poziție făcută acum încalcă prevederile din Codul Administrativ.
❌