Revista presei

🔒
✇ Hotnews.ro Economie

DOCUMENT Programul de guvernare: Sistemul de pensii va fi echilibrat cu redevențele din exploatarea gazelor din Marea Neagră

December 23rd 2020 at 10:07
Unul dintre cele mai interesante puncte din programul de guvernare al cabinetului Cîțu se referă la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul Cîțu își propune să modifice Legea Offshore, pentru a debloca investițiile din Marea Neagră, iar banii obținuți din exploatarea gazelor vor fi împărțiți în trei. O treime va fi folosită pentru tranziția verde, cofinanțare pentru proiectele europene, o treime pentru extinderea rețelelor de gaze naturale și o treime pentru echilibrarea sistemului de pensii.
✇ Hotnews.ro Economie

Elon Musk spune că a vrut acum câțiva ani să discute cu Tim Cook despre o eventuală cumpărare a Tesla de către Apple

December 23rd 2020 at 09:29
Elon Musk spune că în urmă cu câțiva ani, când nu era clar dacă Model 3 va putea ajunge la nivelul de producție așteptat și Tesla Motors trecea prin momente foarte grele, a vrut să discute cu Tim Cook de la Apple pentru o eventuală discuție în vederea vânzării companiei. Musk a făcut pe Twitter comentariile, punând la îndoială și posibilitatea ca Apple să dezvolte propria mașină electrică.
✇ Hotnews.ro Economie

Cine este Virgil Popescu, ministrul propus la energie, un domeniu plin de provocări dificile / Modificarea Legii Offhore ar putea fi prima sa misiune

December 23rd 2020 at 09:08
Virgil Popescu (52 ani), deputat PNL, care tocmai a obținut la al doilea mandat, este propus să ocupe funcția de ministru al Energiei, după ce până acum a fost ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în Guvernul Orban. În mandatul său a fost încheiat acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, după ce a renunțat la partenerii chinezi. A rămas cu o restanță: modificarea Legii Offshore, astfel încât să fie deblocate investițiile din Marea Neagră pentru extracția gazelor naturale.
✇ Hotnews.ro Economie

Estimări CFA: curs de schimb de 4,99 lei/euro, inflație de 2,41% și creștere economică de 3,3% pentru 2021

December 23rd 2020 at 08:54
Membrii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9253 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9906 lei pentru un euro.
✇ Hotnews.ro Economie

Din 26 decembrie ANAF poate începe executările silite. Vor începe să curgă dobânzile și penalitățile

December 23rd 2020 at 08:42
De la începutul pandemiei Guvernul a decis că firmele pot amâna plata taxelor fără a li se calcula dobânzi și penalități de întârziere. De asemenea, au fost suspendate și popririle de către ANAF. Termenul a fost prorogat de câteva ori, ultima dată prin OUG 181.
✇ Hotnews.ro Economie

Cine este Claudiu Năsui, propunerea pentru Ministerul Economiei: Militant pentru zero impozite și contribuții pe echivalentul salariului minim

December 22nd 2020 at 21:44
Claudiu Năsui (35 ani), deputat USR, se află la al doilea mandat în Parlament și este propus să ocupe funcția de ministru al economiei în viitorul Guvern. În 2016 a fost consilierul ministrului de finanțe, în Guvernul Cioloș. Este deputatul care militează cel mai mult pentru impozit zero pe echivalentul salariului minim, idee care, deocamdată, nu poate fi pusă în aplicare având în vedere că ar crea o gaură bugetară de circa 10 miliarde de euro într-un an.
✇ Hotnews.ro Economie

Digitalizarea IMM: LISTA codurilor CAEN excluse de la finanțările de 30.000-100.000 Euro

December 22nd 2020 at 19:53
Ministerul Fondurilor Europene a publicat marți în Monitorul Oficial schema de ajutor de minimis prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor ptea obțne fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro fiecare, să-și cumpere calculatoare. S-a stabilit astfel și lista finală a codurilor CAEN excluse de la finanțare în Programul de digitalizare a IMM-urilor.
✇ Hotnews.ro Economie

3 din 5 angajați se așteaptă să primească primă sau cadou de Crăciun anul acesta - sondaj

December 22nd 2020 at 17:10
După un an dificil și care a adus provocări nemaiîntâlnite până acum în piața muncii, cei mai mulți angajați români rămân optimiști pe final de an și speră să primească, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, o primă sau un cadou simbolic din partea angajatorului, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.
✇ Hotnews.ro Economie

Aplicaţia românească ce îi ajută pe elevi să aplice la facultăţi online primeşte finanţare de la fondul EGV

December 22nd 2020 at 16:31
Fondul EGV anunță finalizarea unei runde de investiții în UniApply (vreaulafacultate.ro), firmă ce construiește o platfomă care facilitează managementul relației dintre facultăți și studenți, procesul de selectare a unei facultăți și aplicarea propriu-zisă.
✇ Hotnews.ro Economie

Indienii de la Wipro preiau diviziile de IT ale METRO în România și Germania. Valoarea estimată a tranzacției este 700 milioane de dolari

December 22nd 2020 at 16:12
Compania Wipro Limited a anunțat că va prelua diviziile de IT ale METRO AG – METRO - NOM GMBH în Germania și METRO Systems Romania S.R.L. Prin acest parteneriat, peste 1.300 de angajați din Germania, România și India vor fi transferați la Wipro. Valoarea estimată a tranzacției, cu o durată inițială de 5 ani, este de aproximativ 700 milioane de dolari. Cu intenția de a fi extins cu alți 4 ani, acesta reprezintă o investiție potențială de până la 1 miliard de dolari.
✇ Hotnews.ro Economie

​INTERVIU Patru moduri de protecție în fața deciziilor inspectorilor ANAF, introduse acum în Codul de procedură fiscală. Cornel Grama explică în practică principalele schimbări: de la anularea actului administrativ fiscal, la datoriile Fisculu

December 22nd 2020 at 16:10
Noile modificări ale Codului de procedură fiscală, publicate recent în Monitorul oficial, sunt importante, mai ales că sunt în sprijinul contribuabilului. Practic, îl apără în fața unor abuzuri ale ANAF. Consultantul fiscal Cornel Grama a vorbit în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre principalele modificări, explicând pe înțelesul tuturor.
✇ Hotnews.ro Economie

Trendurile de anul acesta care se vor dezvolta în comerțul online în 2021

December 22nd 2020 at 15:46
Independent de evenimentele de anul acesta au fost două anunțuri importante care vor defini shoppingul și în următorii ani: WhatsApp și Instagram au fost actualizate cu uneltele necesare atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori pentru a înlesni achizițiile direct din aplicație, arată analiza specializată în campanii PPC.
✇ Hotnews.ro Economie

Evoluția Pilonului II de pensii în primele nouă luni din 2020: Valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei

December 22nd 2020 at 15:43
7,58 milioane de români erau înregistrați ca participanți în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) la data de 30 septembrie 2020, cu 3% mai mult față de perioada similară a anului 2019, iar valoarea totală a activelor nete era de 69,82 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 18% comparativ cu aceeași dată a anului anterior, a anunțat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 septembrie 2020, a fost de circa 190 lei/participant, iar valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei, înregistrând o creștere de 10,86% comparativ cu decembrie 2019. Vezi în articol ce plăți s-au facut la Pilonul II.
✇ Hotnews.ro Economie

Consumatorii de energie vor putea fi despăgubiți pentru servicii de proastă calitate ale furnizorilor / Fiecare minut de întârziere la call center este taxat cu 0,02% din valoarea salariului minim

December 22nd 2020 at 15:03
Furnizorii de energie vor primi note în funcție de calitatea serviciilor oferite consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Punctajul obținut și valorile indicatorilor de performanță vor fi publicate în comparatorul ofertelor de furnizare a energiei electrice. În cazul în care depășește un anumit indicator de calitate, furnizorul va trebui să plătească anumite compensații consumatorilor. În general, fiecare zi care depășește nivelul stabilit prin indicatorul de calitate, pentru diverse servicii, se taxează cu 4% din valoarea salariului minim brut pe economie. De asemenea, fiecare minut de întârziere la call center este taxat cu 0,02% din valoarea salariului minim.
✇ Hotnews.ro Economie

Polonia se pregătește pentru divorțul anevoios de cărbuni

December 22nd 2020 at 14:59
Polonia intenționează să își închidă ultima mină de cărbuni până în 2050, obiectivul stabilit de Uniunea Europeană, însă mutarea de a trece la surse regenerabile de energie vine târziu și se va confrunta cu numeroase obstacole, scrie Euractiv.
✇ Hotnews.ro Economie

Start într-o licitație de zeci de milioane de euro pentru un portal IT de identificare și acces spre toate serviciile publice electronice și pericolul de a pune iar carul înaintea boilor

December 22nd 2020 at 14:50
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a demarat marți o licitație deschisă pentru implementarea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală (PSCID) care să asigure poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de eGuvernare, contract cu o valoare estimată fără TVA de 78,4 milioane de lei, finanțat din fonduri UE, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Proiectul face parte din strategia de 2,4 miliarde euro anunțată de Guvernul PNL pentru digitalizarea serviciilor publice în următorii 10 ani, dar unii experți avertizează că noua platformă ar putea fi un mega-tun și un eșec care va fi decontat din bani publici, în lipsa interoperabilității sistemelor IT ale statului.
✇ Hotnews.ro Economie

Creștere record a economiei britanice în trimestrul trei / Îngrijorări legate de noile măsuri de carantină

December 22nd 2020 at 13:59
Revenirea economică a Marii Britanii după prăbușirea cauzată de coronavirus a fost mai rapidă în trimestrul trei decât s-a crezut anterior, potrivit datelor oficiale, însă noile măsuri de carantină amenință să cauzeze o nouă recesiune, relatează Reuters și The Guardian.
✇ Hotnews.ro Economie

Facebook și Google s-ar fi înțeles să se ajute reciproc în cazul unor investigații antitrust

December 22nd 2020 at 12:28
Google și Facebook s-au înțeles să se ajute reciproc dacă vreuna dintre companii se va confrunta vreodată cu o investigație privind pactul lor de a colabora în ceea ce privește publicitatea online, scrie CNBC.
✇ Hotnews.ro Economie

​BREXIT Ce trebuie să știe românii care vor călători în Marea Britanie despre costul comunicațiilor în roaming de la 1 ianuarie 2021

December 22nd 2020 at 11:19
Operatorii telecom din România nu vor mai avea obligația legală de a oferi utilizatorilor roaming la tarife naționale (Roam like at home - RLAH) pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), începând cu data de 1 ianuarie 2021, ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană. Tarifele vor fi stabilite în condiții comerciale, iar românii care vor călători în Marea Britanie ar trebui să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile, recomandă marți Autoritatea de reglementare în comunicații. (ANCOM). Vezi în articol ce măsuri de protecție se vor menține.
✇ Hotnews.ro Economie

E.ON și Azomureș au un parteneriat pentru construirea unei centrale electrice

December 22nd 2020 at 10:35
Compania E.ON Energie România va construi o centrală electrică pentru producătorul de îngrășăminte minerale Azomureș, în cadrul unui parteneriat în valoare de aproape 4 milioane de euro. Centrala va funcţiona cu abur rezidual şi va avea în configuraţia tehnică un generator și o turbină în condensație totală pe abur de joasă presiune, produsă de M+M Turbinen-Technik GmbH, de înaltă eficienţă.
❌