Revista presei

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayEconomie

Locuință prin Noua Casă? Ofertele detaliate de la 6 bănci: salariul necesar, nivelul ratelor al DAE, costuri asociate. Plus câteva "tips and tricks" de la bancheri ca să obții mai rapid creditul

Cei care doresc să facă un credit prin Noua Casă vor plăti între 1490 de lei lunar și 1539,36 lei, potrivit datelor colectate de HotNews.ro la băncile comerciale. E drept, atunci când optați pentru un credit nu doar la nivelul ratei trebuie să vă uitați, ci și la perioada creditului, nivelul dobânzii sau la eventuale alte costuri asociate creditului. HotNews a trimis mai multor bănci întrebări legate de nivelul minim al salariului care să-ți permită achiziția unei locuințe în valoare de 70.000 de euro, dar și nivelul ratei lunare și al dobânzii anuale efective. Azi oferim răspunsul primit de la reprezentanții Raiffeisen Bank. Am luat în calcul un credit de 235.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani și faptul că solicitantul nu are și alte obligații lunare de plată care să îi afecteze gradul de îndatorare.

​Business report Pacienții grav bolnavi se vor putea trata în străinătate pe cheltuiala statului. Adeverința de vaccinare, valabilă doar în România. Vaccinul ar putea fi administrat anual. Viciile generează peste 6% din bugetul României

Județele cu cele mai multe cazuri COVID cu tulpinile mutante. Capitala, peste 50% din acestea ● Proiect: Toți pacienții grav bolnavi își vor putea continua, în anumite condiții, tratamentul în străinătate pe cheltuiala statului ● Ministerul Educației a decis. Anumite grădinițe rămân deschise pe durata vacanței de primăvară ● Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat ● Ce se întâmplă cu prețul cărnii de miel cu o lună înainte de Paști. Prețurile în UE au explodat ● Grecia redeschide magazinele pentru a salva economia ● Cât timp ne protejează vaccinul Covid? Injecția ar putea fi administrată anual ● Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare ● Premieră românească: studenții UBB Cluj-Napoca, mai tari la analiză financiară decât ruşii de la Universitatea Lomonosov sau cehii de la Charles University din Praga ● Big Data între teorie și realitate. Se prefigurează o "lume de coșmar" sau vom putea gestiona volumul imens de date?

Cartea electronică de identitate, de dimensiuni comparabile cu ale unui card bancar, va putea stoca și semnătura digitală, susține ministrul Ciprian Teleman

"Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu ale unui card bancar. Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală", a scris luni pe Facebook, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. 'Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument.', a mai spus acesta.

​Alexandru Nazare spune că deficitul pe primul trimetru e mai mic cu 0,4%

O să vedeți datele consolidate din martie care arată foarte bine, deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, la Antena 3. "E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, o să vedeți un rezultat bun raportat la anul trecut deși suntem în pandemie", a spus el.

Claudiu Năsui s-a lăudat că a reprezentat România la o conferință a miniștrilor UE / În realitate a fost prezent doar cu numele, nu și fizic

Ministrul economiei Claudiu Năsui a reprezentat Consiliul COMPET din 25 februarie care a reunit miniștrii responsabili de piața internă și industrie, alături de un secretar de stat, se arăta într-un comunicat al Ministerului Economiei. Înregistrarea video al acelui eveniment arată altceva: Nu a fost prezent decât secretarul de stat Paul Ene, însă sub numele de Claudiu Năsui. Vezi cum justifică ministerul economiei această situație.

Competiție pentru startup-uri în creștere: Premii de 250.000 euro

Se caută startup-uri IT din România și Republica Moldova pentru a participa în competiția EIT Digital Challenge. Cele mai bune firme vor câștiga premii în valoare totală de 250.000 de euro și oportunitate de dezvoltare internațională.

​Firebyte Games se listează marți la BVB

Acțiunile dezvoltatorului de jocuri pentru dispozitive mobile Firebyte Games vor intra, marți, la tranzacționare pe piata AeRO din cadrul Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al BVB.

CFR Călători va pune vagoane de dormit și cușetă și la trenuri de lungă distanță care circulă ziua

Compania CFR Călători introduce de săptămâna aceasta vagoane de dormit și în trenurile care circulă în timpul zilei, a spus directorul companiei, Dan Costescu, citat de Radio România Actualități. El spune că mulți oameni doresc să se odihnească şi pe durata călătoriei sau vor să-și rezerve o cabină în care să fie singuri. CFR Călători a dat un comunicat în acest sens, spunând că primele vagoane vor circula din 8 aprilie pe două trenuri de lung parcurs: Iași - Timișoara și Baia Mare - București.

Din ianuarie 2022 încetează publicarea controversatului indice LIBOR pentru francul elvețian, euro, liră sterlină și yen japonez/ Eliminarea lui vine ca urmare a manipulărilor acestuia de către marile bănci

Având în vedere încetarea anunțată a publicării indicilor de dobândă LIBOR pentru francul elvețian, euro, liră sterlină și yen japonez începând cu ianuarie 2022 și pentru dolarul american de la jumătatea anului 2023, la nivel european au fost recent adoptate modificări asupra Regulamentului Benchmark, menite să atenueze efectele dispariției indicilor LIBOR. Astfel, Comisia Europeană va stabili unul sau mai mulți indici de referință, pentru înlocuirea indicilor LIBOR în cadrul contractelor și al instrumentelor financiare. Procesul de pregătire a tranziției către un nou set de indici de referință de înlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european, iar BNR va fi implicată activ în acest efort, alături de Comisia Europeană, alte bănci centrale și autorități naționale competente, transmite autoritatea monetară.

Inspecții inopinate la firmele Samsung, Altex, Flanco și eMag: Consiliul Concurenței investighează posibile înțelegeri și practici de fixare a prețurilor

Consiliul Concurenței a anunțat luni că a deschis o investigație pe piața produselor electronice și IT&C și că a efectuat inspecții inopinate la sediile companiilor Samsung Electronics România, Altex România, Flanco Retail și Dante Internațional (care deține eMAG.ro). Investigația vizează posibile înțelegeri și/sau practici concertate de fixare a preţurilor de vânzare în cadrul politicii comerciale implementate de Samsung Electronics România pe piața produselor electronice și IT&C din România, spune autoritatea.

Schimbări fiscale în comerțul online de la 1 iulie. Finanțele transpun directiva europeană - proiect

Cei care vând prin intermediul platformelor privind comerțul electronic vor fi responsabili pentru plata TVA atunci când facilitează vânzări de bunuri din partea unor furnizori non-UE până la un plafon de 150 euro, potrivit unui proiect care transpune pachetul e-commerce realizat de Ministerul Finanțelor. De asemenea, se elimină plafonul de 10 euro până la care clienții puteau să importe colete comandate online din afara UE fără să plătească TVA în România.

Programele malware se răspândesc din ce în ce mai mult prin intermediul documentelor infectate - studiu

Cel mai recent raport trimestrial realizat de HP Inc. arată că aproape o treime din programele malware descoperite nu erau cunoscute anterior. Unii atacatori au folosit produsele Office pentru a păcăli victimele și a le convinge să deschidă documente infectate. De exemplu, au folosit documente Word mascate sub forma unor facturi farmaceutice, care rulau programe malware abia după ce documentul era închis.

20.000 Euro - finanțarea medie obținută de startup-uri de la investitorii Tech Angels

Aproximativ 60 de startup-uri au obținut, în primele 3 luni ale anului 2021, finanțări de câte 20.000 de euro, în medie, de la investitori individuali tip business angels, membri ai organizației românești Tech Angels, a informat, luni, aceasta, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Adrian Vasilescu: ​În dosarul CNSAS versus Guvernatorul BNR se va pronunța si Curtea Constituțională

Informațiile de vineri, de la Curtea de Apel Bucuresti, în dosarul CNSAS versus Guvernatorul BNR, au fost preluate în mass-media. Comentariile s-au referit la decizia Instanței de judecată, care a admis obiecțiile apărării în legătură cu neconstituționalitatea unora dintre dispozițiile legale în baza cărora a fost deschis acest proces, hotărând sesizarea Curții Constituționale. Despre acest caz se discută în spațiul public de exact două decenii. Din 2001, când Evenimentul zilei a cerut CNSAS-ului verificarea dosarului de securitate al Guvernatorului BNR. De atunci, au intervenit evenimente care au făcut lumină în acest dosar. Omiterea lor, în unele relatări din presă, lipsește opinia publică de date esențiale pentru o interpretare corectă a situației de fapt. Între anii 1999-2000, în situații cerute de lege, Guvernatorul BNR a fost verificat de SRI, de SIE si de MApN. Toate cele trei instituții i-au dat decizii de necolaborare cu fosta securitate.

S-ar putea circula mai repede cu trenul pe 106 km din zona Vatra Dornei

CFR SA a lansat licitaţia deschisă pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic necesar modernizării liniei de cale ferată Ilva Mică - Pojorâta, 106 km. Valoarea estimată a contractului este de 73 milioane lei, iar durata este de 23 de luni. Trenurile circulă în prezent cu viteze medii cuprinse între 36 și 46 km/h. Pe cei 106 km există o mică porțiune unde trenurile pot depăși 75 km/h, dar în mai multe zone viteza este limitată la 60 km/h. Porțiunea este parte a liniei principale 502 Ilva Mică - Suceava.

Un experiment mai vechi cu rezultat pozitiv. Andrei și economisirea printr-un fond de investiții: comisioanele nu i-au mâncat randamentul

Am povestit de câteva ori despre Andrei care investește pe bursa de câțiva ani. Vom lăsa link-urile la final. Vorbim acum despre o investiție devenită experiment: investiția prin fonduri. Până la urmă, acest gen de economisire pe termen lung pare că funcționează în practică. Numim experiment pentru că suma este mică, dar a produs alți bani.

eMAG anunță că trece permanent la modul de lucru hibrid. Care au fost concluziile după un an de muncă de acasă

​Acum un an, când primele cazuri Covid-19 au fost confirmate pe teritoriul României, peste 3.000 de oameni din eMAG au început să lucreze de acasă. eMAG a făcut un studiu în rândul angajaților și concluziile au fost că 96% dintre ei au spus că s-au simțit mai productivi și 78% au spus că s-au adaptat bine și foarte bine la munca exclusiv de acasă. Modul de lucru de acasă funcționează excelent pentru activitățile clar definite, care necesită concentrare și muncă individuală, iar munca de la birou este foarte utilă pentru activitățile care presupun colaborare și creativitate, spun cei de la eMAG.

Portalul ANAF oferă posibilitatea înregistrării electronice în sistemul One Stop Shop - OSS

Portalul www.anaf.ro oferă posibilitatea înregistrării electronice în sistemul One Stop Shop – OSS (Regim special de TVA), potrivit unui comunicat de presă al instituției. Astfel, având în vedere directiva pachetului TVA privind comerțul electronic, de la data de 1 iulie 2021 întregul sistem OSS va deveni operațional.

Vânzările din comerțul cu amănuntul, creștere firavă în ianuarie

În luna februarie 2021 volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul (cu excepţia celui cu autoturisme) a crescut faţă de luna precedentă cu 0,2%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică. Comerțul cu amănuntul este un bun barometru pentru consumul privat, principala componentă a PIB, iar evoluția lui anticipează evoluția economiei. Faţă de februarie 2020 volumul cifrei de afaceri din comerţ a crescut cu 1,3%, iarîn primele două luni din acest an a crescut cu 1,5%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+6,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 7,5%.

LG Electronics se retrage de pe piața smartphone-urilor

LG Electronics anunță că la jumătatea anului va ieși de pe piața smartphone-urilor, după ce compania nu a găsit un cumpărător pentru divizia care a avut pierderi cumulate de 4,5 miliarde dolari în ultimii șase ani. LG a fost la un moment dat locul trei pe piață, dar a decăzut apoi și a ajuns acum să aibă doar 2% din piața mondială, cu vânzări de 23 milioane unități anul trecut, de zece ori sub Samsung.
❌